top of page

Makarasana / Postura Crocodilului

Updated: Nov 19, 2023

Câteva cuvinte despre Makarasana/ Postura Crocodilului, pe care o așteptăm cu toții spre finalul clasei de yoga


Makara înseamnă crocodil, dar și dragon de apă, monstru acvatic.

El este în același timp și o creatură acvatică legendară în mitologia hindusă. Makara apare ca vahana a zeiței râului Ganga, Narmada, și a zeului oceanului, Varuna.


(Vahana înseamnă un animal care transportă/ cară - așa cum pasărea mitică Garuda, despre care povestim mai des, este vehicolul lui Vishnu.)




Vahana zeiței râului Ganga ( râul Gange)

















Vahana zeului Varuna












În astrologia hindusă, Makara este echivalent cu semnul zodiacal Capricorn (simbolizat de capra de apă) și este celebrat la solstițiul de iarna.

Makara sunt protectori ai apelor, ai călătoriei pe apă, dar și ai templelor. Semnificația mai adâncă a lui Makara este însă “monstrul/ demonul dinăuntru” pe care, prin yoga, învățăm să îl recunoaștem și să îl stăpânim. În special prin posturi statice, meditative, cum este Makarasana.


Prima mențiune scrisă cunoscută azi despre Makarasana se regăsește în Gheranda Samhita, text de învățături yoghine provenind probabil din secolul 17 (după unii istorici, poate chiar mai timpuriu).

Foarte succint, așa cum suntem obișnuiți din toate tratatele, Makarasana este descrisă astfel:


„Întinde-te cu pieptul așezat pe pământ, picioarele întinse spre exterior și capul sprijinit pe brațe: aceasta este Makarasana. Activează focul trupesc.”


De ce indicațiile referitoare la posturi sunt așa de "sărace"?

Să ne amintim că învățăturile yoghine erau destinate transmiterii orale. Se presupune că în timpul practicii se primeau indicații detaliate, dar pentru a fi posibilă transmisia, instrucțiunile erau condensate în formule cât mai scurte, care puteau fi memorate. Aceasta nu este valabil doar pentru descrierea posturilor ci și pentru învățăturile mai subtile ( vezi Yoga Sutra).


Cea mai veche descriere vizuală cunoscută este cea din cartea Yogasopana Purvacatuska (Stairway to Yoga) scrisă de Yogi Narayana Ghamande în anul 1905.


Makarasana se numește așa pentru că așezați în postură, semănăm cu un crocodil, care este cunoscut pentru capacitatea sa de a rămâne nemișcat și calm. Cel care practică această asana în mod regulat atinge puterea, stabilitatea, capacitatea de autocontrol unui crocodil.


Practica Makarasana este benefică pentru calmarea minții și relaxarea corpului.


Makarasana este recomandată în special pentru cei care suferă de dureri de spate, probleme digestive și tulburări respiratorii. Practicarea regulată a acestei asane întărește coloana vertebrală, masează organele abdominale și îmbunătățește respirația.

Postura este potrivită în special pentru exersarea respirației diafragmatice.


În cartea lui Swami Satyananda Saraswati, “Asana, Pranayama, Mudra, Bandha”, am găsit o altă expresie a posturii, pe care am văzut-o și la Baba Ramdev. Este o variantă a ceea numim noi Postura Sfinxului, variantă pe care am mai practicat-o împreună și pe care aș vrea să continuăm să o explorăm.

Și această variantă corespunde foarte bine descrierii din Gheranda Samhita, dacă traducem “cu capul sprijinit în palme” și nu “pe brațe”.

Am adăugat și reprezentările altor posturi derivate, propuse de cartea lui Swami Satyananda.


Vă aștept să explorăm împreună această postură (și variațiile sale) la clasele LalaYoga.

50 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page