top of page

Anantasana

Anantasana (Vishnu dormind/ Sleeping Vishnu)

Și scurt dicționar de navigație prin panteonul indian


Anantasana este o postură din Hatha Yoga modernă, fiind descrisă prima dată de Iyengar, în 1966. Deși în general am o preferință pentru posturile tradiționale , pentru unele posturi noi am mare respect, iar Anantasana este una dintre acestea.

Somnul lui Vishnu pe Ananta, Sec.7 - CSMVS Museum, Mumbai, India; Provine din Templul Huchchappaiyya Gudi, Aihole, Bagalkot, Karnataka

Postura o fi tânără, dar și posturile noi au uneori povești vechi.

Ananta înseamnă “infinit“ și este unul din numele sub care este cunoscut zeul Vishnu, dar este și numele șarpelui care îl poartă pe zeul Vishnu în timp ce acesta își doarme somnul conștient.

În mitologia yoga, șarpele Ananta a ascultat învățătura secretă a yoga în timp ce Shiva i-o împărtășea consoartei sale, Parvati.


Shiva și Vishnu sunt expresii pentru aspecte ale realității supreme; nu e ușor să răzbați prin mitologia indiană așa că inserez aici o mică paranteză explicativă:


Pe scurt, Brahma, Vishnu și Shiva sunt cele 3 zeități care formează trinitatea sacră hindusă (trimurti), fiind menite să exprime 3 aspecte ale lui Brahman – Realitatea Supremă.


Trimurti: Brahma și Saraswati, Vishnu și Lakshmi, Shiva și Parvati; Pictură cu autor necunoscut, cca. 1770, Muzeul Victoria & Albert, Londra

Brahma, reprezintă elementul pământ și este divinitatea asociată creației.


Vishnu reprezintă apa și este cel care susține, menține, protejează creația. Pentru ca lucrurile să nu fie prea simple, amintesc aici alte nume mari, Krishna și Rama, care sunt avatare ale lui Vishnu.


Shiva este focul și este asociat cu distrugerea. Distrugere și în sensul, sau mai ales în sensul de forță pozitivă care curăță răul pentru a face posibilă renașterea, astfel având și el rolul său în creație – vezi aspectul Nataraja al lui Shiva – legat de dansul creației cosmice – mai povestim despre asta când practicăm Natarajasana / Dansatorul.



Shiva este o zeitate foarte importantă pentru yogini, fiind considerat cel dintâi dintre yoghini, Adiyogi.).











Shiva as Lord of Dance (Nataraja), Chola period (880–1279), about 11th century. Tamil Nadu, India. Copper alloy, 26 7/8 x 22 1/4 in. (68.3 x 56.5 cm). The Metropolitan Museum of Art, New York


Ne întoarcem la Ananta, șarpele care îl poartă pe Vishnu adormit și care a auzit tainele yoga.


(a doua paranteză:

Această legendă nu este singura legendă despre yoga. Atunci când practicăm Ardha Matsyendrasana, povestim despre Matsyendra, Stăpânul Peștilor și întemeietorul legendar al Hatha Yoga. Se pare că multă lume trăgea cu urechea la Shiva și Parvati când discutau yoga, pentru că tot astfel a aflat și Matsyendra secretul și apoi l-a împărtășit oamenilor.)


După ce a fost descoperită indiscreția, șarpele Ananta a fost desemnat de Shiva să transmită învățătura yoga ființelor umane, scop pentru care acesta și-a asumat condiția umană și a căzut din cer în palma unei femei virtuoase, pe nume Gonika, încarnându-se sub forma lui Patanjali, cel ale cărui sutre le parcurgem noi in proiectul paralel, despre cele 8 ramuri ale yoga.

Spuneam că șarpele Ananta îl poartă pe zeul Vishnu în timpul somnului său cosmic – care mai este denumit Yoga Nidra.

Somnul lui Vishnu are mai multe valențe, dar el reprezintă și starea de calm netulburat a celui care a atins iluminarea. Un atribut esențial al somnului lui Vishnu este conștiența. Se spune dealtfel că ființele iluminate sunt perfect conștiente și în timp ce dorm.

Spuneam mai sus că Ananta înseamnă “cel nesfârșit” și nu este doar numele șarpelui lui Vishnu ci și un nume al lui Vishnu însuși. Mitologia hindusă, cum spuneam nu este deloc simplă.


În Yoga Sutra, Patanjali referă acest nume, Ananta (Cel Nesfârșit).

Povesteam noi că Yoga Sutra este “biblia” yoghinului, o colecție de versete foarte scurte (sutre) care structurează și sintetizează magistral esența învățăturii yoghine. Spre surprinderea multor practicanți yoga din lumea contemporană, din 195 sau 196 de sutre conținute în text, doar următoarele 3 se referă la practica de asane:

2.46 Asana, stabilă și plăcută.

2.47 Prin relaxarea efortului, meditând asupra lui Ananta (meditând asupra Celui Nesfârșit)

2.48 rezultă încetarea impactului perechilor de contrarii.


Aceasta este o excelentă temă de reflecție și aceasta este tema pe care o propun mereu când executăm această postură.


Gata cu poveștile, trecem la aspecte mai concrete.


Cum executăm Anantasana?


Pentru a executa asana, ne lungim pe o parte, cu corpul cât mai drept (folosim latura lungă a saltelei pentru a ne alinia corpul) și ne sprijinim capul în cotul flexat. Dacă ne-am așezat pe partea stângă, capul se sprijină în palma stângă, ridicăm de la sol piciorul drept, prindem degetul mare de la picior cu degetul arătător al mâinii drepte și întindem piciorul.

Musculatura abdominală se încordează pentru a ajuta la menținerea corpului în acest balans lateral.

Relaxăm efortul si medităm asupra Celui Nesfârșit.

Cum putem intra mai ușor în postură / cum putem menține mai ușor postura?

· putem plasa o pernă sau un bloc de yoga în partea din spate a corpului, în zona lombară

· putem flexa genunchiul piciorului de la sol, oferind astfel o fundație mult mai stabilă

· putem folosi o curea petrecută peste talpa piciorului ridicat, ca o prelungire a mâinii

· nu forțăm întinderea piciorului – e ok dacă la început piciorul e un pic îndoit la genunchi

Postura are foarte multe beneficii – vezi lista de mai jos - dar cel pe care il apreciez eu foarte mult este efectul de eliberare a unui anume tip de traume si tensiuni care se acumulează (transparent pentru noi și destul de inconștient) sub formă de blocaje în zona bazinului, de aceea eu propun adesea să susținem acest proces prin respirație conștientă. În faza de expir, dăm voie ca eliberarea să se întâmple.


Beneficii

- tonifică musculatura abdominală, pelvină, fesieră, mușchii laterali oblici, mușchii aductori (inghinali) și rotatorii externi ai șoldului

- eliberează tensiunea din zona sacrală și lombară

- stimulează circulația. Este o postură foarte bună pentru prevenirea apariției varicelor și pentru calmarea senzației de greutate în picioare atunci când deja avem varice. Vezi: https://www.lalayoga.net/post/studiu-yoga-pentru-varice

- stimulează digestia și se spune chiar că ajută la scăderea în greutate

- calmează sistemul nervos

- crește flexibilitatea articulației șoldurilor. Și să ne amintim că flexibilitatea corpului se reflectă în flexibilitatea mentală.

- îmbunătățește echilibrul și coordonarea. Și să ne amintim din nou că ceea ce se întâmplă în plan fizic se reflectă și în planurile mental și subtil.

- cultivă răbdarea și crește capacitatea de concentrare și de a fi conștient

- ajută la eficientizarea practicii de Nadi Shodana (respirația alternativă)

- excelentă pentru atenuarea simptomelor menopauzei


Contraindicații și precauții

Anatasana nu este recomandată în caz de hernie de disc, spondiloză cervicală, inflamația nervului sciatic, afecțiuni ale articulației șoldului sau umărului. Atenție și la sensibilități ale genunchiului sau gleznei – dacă ceva nu se simte bine la acest nivel, renunțați la această postură sau înlocuiți-o cu una din alternativele de mai jos.


Posturi /exerciții pregătitoare

Supta Padangusthasana

Parighasana

Sahaja Anantasana

Vishnuasana

Clam Shell



37 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page