Medicina Tradițională Chineză include un anotimp în plus față de cele 4 cu care suntem noi obișnuiți, și anume vara târzie. Dacă prima parte a verii este asociată cu elementul foc și meridianele inimii și intestinului subțire, spre sfârșitul verii focul se domolește și vrem să îl echilibrăm cu ceva pământ.
Imi amintesc că în tinerețe mergeam des la țară undeva în nord, pe malul Bistriței și localnicii spuneau mereu că după Schimbarea la față se schimbă și vremea: începe sfârșitul verii, căldura se domolește, nopțile sunt mai reci și ploile mai dese.
Deci nu suntem nici noi chiar străini de această noțiune de vară târzie, chiar dacă nu este desemnat ca sezon anume.
După agitația verii, care este intens yang, e momentul să ne întoarcem la yin, la introspecție, la liniște.
Sfârșitul verii este anotimpul recoltei, deci cultivăm un sens al abundenței și ne orientăm spre a recunoaște și a onora această abundență în toate aspectele ei.
Medicina Tradițională Chineză ne învață că meridianele pe care dorim să le activăm la sfârșitul verii sunt splina și stomacul. Culoarea asociată lor este galben.
Splina este prima linie de apărare energetică a organismului și ne ajută să discernem între propria energie și cele pe care le preluăm din jur. Cultivarea unei relații bune cu splina ne ajută să înțelegem când suntem sau nu în treaba noastră și să ne întoarcem de fiecare dată la treaba noastră.
Îmi amintesc de un proverb foarte sugestiv pe tema aceasta, zice-se polonez dar pe care eu l-am tot găsit în limba engleză: Not my circus, not my monkeys.
Byron Katie spunea și ea că pe lume sunt trei feluri de treburi – treburile mele, treburile altora, treburile lui Dumnezeu. Atunci când suferim, de cele mai multe ori nu suntem în treaba noastră. Cultivarea unei energii bună pentru meridianul Splinei, ne ajutăm să rămânem cât mai aproape de treaba noastră.
Emoția asociată splinei este îngrijorarea iar ceea ce tulbură splina este în principal stresul. Dar și mâncatul nepotrivit (prea mult, prea puțin, alimente care ne fac rău ș.a.m.d).
Rolul fiziologic al stomacului se știe iar rolul energetic se suprapune oarecum cu cel despre care am discutat îndelung la Samana Vayu și Manipura Chakra.
La nivel emoțional, medicina tradițională chineză asociază stomacului capacitatea noastră de a asimila idei noi, de a ne adapta la situații noi. Dar meridianul stomacului guvernează și relația noastră cu noi înșine – felul în care „ne digerăm” pe noi înșine.
Emoțiile negative asociate cu stomacul sunt neîncrederea, îndoiala, dezamăgirea, dezgustul, criticismul, foamea, lăcomia, senzația de vid interior, de lipsă de sens. Observați că aceste emoții le proiectăm de obicei și spre noi înșine dar și în relația cu alți oameni. Când avem încredere în noi înșine, de obicei avem încredere și în alți oameni
De asemenea obiceiul de a gândi prea mult și senzația de nesiguranță.
Emoția pe care dimpotrivă, dorim să o cultivăm este aprecierea, calitatea de a fi mulțumit. Ceea ce numim în yoga tradițională santosha. Vrem să aducem și să menținem o stare de pace, de securitate și un mental clar.
Traseul meridianului splinei în MTC:
- își are originea în colțul medial al degetului mare
- trece în exterior de-a lungul părții mediale a tălpii piciorului,
- apoi continuă în sus de-a lungul părții interioare a gambei
- și pe partea superioară a coapsei până la abdomenul inferior,
- intră pentru a se conecta intern cu splina
- apoi în sus pentru a se conecta cu meridianul inimii.
- Apoi, iese și se continuă extern dintr-un punct de pe abdomenul superior,
- continuă în sus pe partea laterală a pieptului, până la claviculă
- coboară spre subțioară și se termină într-un punct de pe flancul lateral.
- O ramură secundară continuă până la gât pentru a se termina la rădăcina limbii.
O schiță simplificată a meridianului splinei ar arăta cam așa:
Localizarea meridianului stomacului:
- Începe pe pe partea de sus a obrazului, sub pupilă
- Coboară sub pomeți și coboară spre colțurile gurii
- Se deplasează lateral spre unghiul maxilarului
- O ramură secundară urcă în fața urechii până la linia părului anterioară laterală
- Se deplasează în jos de la maxilar la aspectul lateral al gâtului până la mijlocul claviculei
- O cale internă coboară spre diafragmă, stomac și splină
- Canalul primar coboară de la claviculă până în al 5-lea spațiu intercostal și merge pe linia mediană
- De la abdomenul inferior, meridianul se deplasează pe fața superioară a coapsei, gambei până la vârful lateral al celui de-al doilea deget.
Schița meridianului stomacului
Pentru practică de asane am ales posturi care activează în diverse moduri aceste trasee energetice.
Postura copilului, pentru 4 minute, cu genunchii depărtați larg și brațele întinse în față. Poziția picioarelor creează tensiune, întindere pe fața superioară a coapselor, dar și în zona gleznei și a tălpii. La nivelul bazinului se creează o blocare energetică pe durata menținerii posturii; când eliberăm postura, un flux de energie proaspătă va inunda picioarele și abdomenul.
Brațele întinse activează traseele meridianelor din partea de sus a trunchiului.
Pentru 1-2 minute, o să ne oferim o resetare a coloanei vertebrale și dăm loc energiei acumulate să se elibereze în corp : Cat/ Cow.
Mergem mai adânc, reluăm postura copilului dar îi adăugăm o răsucire a coloanei, câte 3 minute pe fiecare parte:
Brațul care în imaginea de sus este răsucit la spate, poate fi extins în față, pe tot parcursul execuției posturii sau doar atunci când dorim.
Când terminăm, din nou ne destindem cu o serie de Cat/ Cow ne întindem cu fața în jos pentru 3 minute de postura Sfinxului, cu gambele perpendiculare pe podea. Extensia coloanei activează circuitul superior al meridianelor iar poziția picioarelor intensifică efectul asupra circuitului inferior, pe toată lungimea.
În ultimul minut, opțional, putem amplifica eficiența execuției prin postura Focii. Foca în Yin Yoga este o variantă a posturii Cobrei, Bujanghasana din Hatha Yoga, cu diferența că brațele sunt ușor orientate spre lateral.
Continuăm cu 4 minute de Crocodil (Makarasana). Mai multe informații despre această postură extraordinară găsești aici: https://www.lalayoga.net/post/makarasana-postura-crocodilului
Postura Șeii, pe jumătate - (Saddle / Ardha Supta Virasana)
Pentru o alternativă mai blândă ne putem ridica pe coate și ne sprijinim pe antebrațe sau pe o pernă mare ori un bolster.
Fluturașul pentru 4 minute (Butterfly/ Supta Baddha Konasana), opțional cu brațele extinse deasupra capului, pentru a stimula circuitele meridianelor Splinei și Stomacului de pe fața trunchiului.
Dacă postura este se resimte prea intens în articulația șoldului, putem executa pe jumătate – cu un picior întins, iar la jumătatea timpului de execuție schimbăm. Putem folosi și o pernă sau un bloc de yoga pentru a susține șoldul sau genunchiul piciorului flexat.
Scurtă relaxare de un minut în Savasana, urmată de Supine Twist, o răsucire a coloanei vertebrale, câte 3 minute pe fiecare parte.
3 minute pe fiecare parte, Broscuța pe jumătate (Half Frog – varianta relaxată)
Cu opțiunea de a relaxa și mai adânc, aducând brațele în Crocodil.
Cat / Cow de câteva ori după care continuăm cu Anahatasana, Postura inimii (Melting Heart) pentru 2 minute:
Postura genunchilor la piept (Apanasana), 4 minute:
Și încheiem practica de asane cu postura copilului fericit, Happy Baby
Ultima parte a practicii, Yoga Nidra, în postura Savasana: relaxarea yoghină profundă urmată de o meditație ghidată care transmite un sens de încredere și siguranță.
Dacă doriți să urmăriți înregistrarea video a practicii, vă las aici un link:
Să vă fie de folos!
Comments