top of page

O clasă de yoga doar cu posturi vechi

Știai că marea majoritate a posturilor pe care le practici azi la sesiunile de yoga erau necunoscute acum 125 de ani? Probabil că știai, dacă ai practicat sau practici deja cu mine.

Războinicii, Trikonasana, Postura unghiului extins, chiar și Garudasana, așa cum o practicăm noi azi nu apar în manualele antice și nici în cele medievale.

De altfel, în tratatele vechi de yoga se acordă destul de puțin spațiu asanelor. În general, asanele enumerate sunt foarte puține – 8, 9, 13 asane, iar descrierile lor sunt foarte sumare.

Rolul principal al practicii posturale era pregătirea corpului pentru meditație. În ideea că liniștea corpului se reflectă în liniștea minții.

Desigur, asanele aveau și rolul de a menține corpul fizic într-o stare bună de sănătate. Pe de o parte pentru că un corp flexibil înseamnă de cele mai multe ori și o minte flexibilă, un corp sănătos are șanse să fie însoțit de o minte sănătoasă, iar o viață mai lungă înseamnă mai mult timp pentru a reflecta la nemurirea sufletului și pentru atingerea iluminării.

 

Pentru azi (8 iunie 2025) am pregătit o clasă de yoga mai altfel, în care vom practica doar posturi descrise în tratate vechi de yoga, unele vechi de 2000 de ani, altele de 400, 500 de ani.

Bhadrasana

Bhadrasana, Postura Tronului,  este menționată în Hatha Yoga Pradipika sec. 15 si Gheranda Samhita sec. 17

„Apropiem tălpile și le cuprindem ferm cu palmele.”

Dar sigiliul Pashupati, vechi de  aproximativ 4000 de ani, reprezintă o zeitate (probabil Shiva) în exact această postură.


Sigiliul Pashupati
Sigiliul Pashupati

Dandasana

 

Dandasana este menționată în  Pātañjalayogaśāstravivaraṇa - comentariul lui Adi Shankara la Yoga Sutra, datând din secolul 8.

Șezând cu picioarele întinse, ținând apropiate călcâiele și degetele de la picioare”

Dandasana
Dandasana

Matsyendrasana este menționată în Hatha Yoga Pradipika sec. 15 si Gheranda Samhita sec. 17. Postura descrisă acolo este mult mai dificilă decât formele care se practică azi. De altfel, ceea ce se predă azi se numește „Ardha Matsyendrasana”, „ardha” traducându-se prin „jumătate”. Dar sensul energetic al posturii și beneficiile sunt aceleași:

 

„Reglează apetitul, distruge bolile aducătoare de moarte, trezește energia Kundalini si oprește pierderea nectarului vital.”

Matsyendra, Stăpânul Peștilor, este întemeietorul Hatha Yoga.



Ardha Matsyendrasana
Ardha Matsyendrasana

Paschimottanasana

Paschimottanasana  este menționată în Shiva Samhita (sec 14) și Hatha Yoga Pradipika (sec 15)

 

Hatha Yoga Pradipika :

„Întindeți pe pământ ambele picioare ca pe niște bețe și, ținând degetele de la picioare cu mâinile, așezați-vă cu fruntea pe genunchi. Aceasta se numește paścimotāna (āsana).–30.”

„Această paścimotānāsana este cea mai excelentă dintre toate āsanele. Face ca pavana (literalmente, aerul, care înseamnă energie vitală) să curgă prin suṣumnā, stimulează focul digestiv, face abdomenul suplu și înlătură toate bolile practicantului.–31.”

 

Shiva Samhita ne mai spune că „practica acestei posturi direcționează energia de-a lungul lui Sushumna Nadi și că cel care o practică asiduu atinge perfecțiunea în demersul spirituale. Asana asigură desăvârșirea în controlul energiei și se recomandă să o păstrăm secretă, este o cunoaștere prețioasă pe care e bine să nu împrăștiem fără discernământ.”

Paschimottanasana - imagine dintr-un manuscris ilustrat din 1830 (Jogapradipika)
Paschimottanasana - imagine dintr-un manuscris ilustrat din 1830 (Jogapradipika)

Utkatasana:

Gheranda Samhita: „lasă greutatea pe degetele de la picioare, gleznele în aer și șezutul pe glezne. Aceasta este Utkatasana.”


Utkatasana (varianta tradițională și varianta actuală)
Utkatasana (varianta tradițională și varianta actuală)

Gorakshasana Hatha Yoga Pradipika 1.28-29 și Gheranda Samhita 2.24.

Goraknath, unul dintre cei mai străluciți discipoli ai lui Matsyendra, a trăit probabil în sec. 11 și medita în această postură.

Gorakshasana, în manuscrisul illustrate Jogapradipika (1830) și azi
Gorakshasana, în manuscrisul illustrate Jogapradipika (1830) și azi

Vrsksasana (Postura Copacului) este descrisă în Gheranda Samhita: „Așază talpa dreaptă pe coapsa superioară stângă și stai pe pământ ca un copac. Aceasta este Vrikshasana.”

Dar există mai multe reprezentări ale acestei posturi,unele din ele din secolul 6.


Vrsksasana 
Vrsksasana 

Gomukhasana: Este probabil una dintre cele mai des menționate asane în textele clasice, începând cu Darshana Upanishad sec.1 î.e.n. Mai amintesc Yoga Yajnavalkya sec.4 e.n. și Hatha Yoga Pradipika, dar am găsit-o în cel puțin 6-7 texte, nu dintre cele mai cunoscute.

 

Yoga Yajnavalkya : „Glezna dreaptă lângă fesa stângă și stânga în dreapta. Aceasta este Gomukhasana, semănând cu fața unei vaci.”


Gomukhasana, , în manuscrisul illustrate Jogapradipika (1830) și azi
Gomukhasana, , în manuscrisul illustrate Jogapradipika (1830) și azi

Bujanghasana (Postura Cobrei)

Gheranda Samhita:

„Pune pe pământ partea de jos a corpului, de la degetele de la picioare până la ombilic. Susține-te pe ambele palme și înalță capul ca un șarpe. Practicând această postură, se intensifică rapid focul în corpul fizic, toate bolile sunt distruse si zeița șarpe – adică energia Kundalini – se trezește.”


În Sritattvanidhi, un tratat ilustrat din  sec.19, apare sub numele Sarpasana
În Sritattvanidhi, un tratat ilustrat din sec.19, apare sub numele Sarpasana

Makarasana:

Gheranda Samhita:  

„Întins cu fața în jos cu pieptul pe pământ, picioarele întinse cu tălpile spre exterior și capul așezat pe brațe, aceasta este Makarasana. Alimentează focul în corpul fizic.”


Makarasana, Yogasopana, 1905
Makarasana, Yogasopana, 1905

Shavasana

Gheranda Samhita:

„Întins pe spate ca un cadavru este Shavasana. Îndepărtează oboseala si aduce liniște minții.”

Comentários


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Lala Yoga - Yoga pentru bucurie. Proudly created with Wix.com

bottom of page